KONFERENSER, HELGER OCH
SEMESTRAR SEDAN 1979

Gullmarsstrands historia

GULLMARSSTRAND – 0 METER FRÅN HAVET

En tidig majdag för snart 40 år sedan när bröderna Nilsson kom till Fiskebäckskil
blev det förälskelse vid första ögonblicket. De förvärvade det som vi idag kallar för Klinten och som blev embryot till dagens Gullmarsstrand. Tidigt såg de som sin uppgift att skapa en plats för kontemplation och kreativitet. Inspirerade av platsens kraft och skönhet har de allt sedan dess låtit anläggningen växa fram i stillsam takt.

De var bara smågrabbar när pappan tog med dem till sina olika arbetsplatser i Sverige. Pappa var kock och entreprenör, en skicklig yrkesman och något en dåtida Gordon Ramsey som mer än en gång fick rycka in och få ordning på verksamheter som gått överstyr. Det blev en hel del resande för familjen Nilsson där även ett och annat guldkorn från pappa om vad riktigt bra kvalitet och gott värdskap var för något, fastnade i huvudet på grabbarna.

I AFTON DAMERNAS

Vid 55 års ålder dog bröderna Nilssons pappa hastigt. Han efterlämnade tre små grabbar och deras mamma i chock och sorg.  Men han efterlämnade också varma minnen och erfarenheter från ett arbetsliv på hotell och krogar, med god mat, glada gäster, full fart och klirr i kassan. Det arvet ville grabbarna vårda och utveckla vidare när de beslöt att ge sig in i hotell- och restaurangbranschen, med rätt lite kunskap och helt utan ekonomiskt skyddsnät. De gick på ren magkänsla. Kikade på hur konkurrenterna jobbade. Såg deras styrkor och svagheter och tog upp konkurrensen om gästerna efter bästa förmåga.

–  I Trollhättan där vi började såg vi till exempel att det mest populära stället på orten hade så gott som enbart företagsfolk och andra “gubbar” som drack grogg och smörjde sitt krås. Väldigt få kvinnor satt på den krogen, minns Lars Nilsson. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det fanns massor av damer som kanske av ekonomiska skäl inte hade råd att gå ut och äta och dansa. Alltså tog vi fram ett litet dampaket som omfattade entré till vårt ställe, en räkcocktail och ett glas vin. Allt till ett bra pris. Dessutom laddade vi upp med bra och dansvänlig musik, ibland enkla lokala band och ibland mer etablerade storheter. Det blev en riktig succé. Detta hade den inte direkt oväntat effekten att herrar som tidigare valt andra ställen fick upp ögonen för vårt etablissemang. De andra ställena tömdes. Resten är framgångshistoria. Om än i liten skala ska kanske tilläggas, ler Lars.

KLINTEN

Frågan är om det var bröderna Nilsson som kom till Fiskebäckskil, eller om Fiskebäckskil som kom till dem, den där tidiga majdagen för 39 år sedan.  De hade redan fått en del erfarenhet i restaurangbranschen och sökte nu en ny utmaning och en ny plats att etablera hotell och restaurangverksamhet på. De kände Bohuslän väl och landskapet tilltalade dem väldigt mycket och de började sitt sökande. I Fiskebäckskil fick de veta att det fanns “ett stort ställe” som var till salu. Det var just det hus som kallades Klinten.  Inte för att huset var speciellt stort mätt med Bröderna Nilssons mått, men det var något alldeles speciellt som “satt i väggarna”. Kemin stämde så fort de klev in i huset. Allt föll på plats. Klinten var deras.

–  Vad jag minns bästa från den första tiden var att vi fick tag på rejält med riktigt fina rödspättor som vi stekte efter bästa förmåga i det lilla köket, säger Lars. Vi serverade spätta, lite gott att dricka och satsade dessutom på bra underhållning till maten. Vi hade naturligtvis ingen marknadsbudget utan fick pussla ihop det där med reklam och PR så gott det gick. Redan tidigt hade vi bra artister och mediautrymme, berättar Lars vidare.

–  Klinten blev populärt och genom att arbeta non stop och hålla i kostnaderna så fick vi positiv cashflow och kunde börja fundera på att investera vidare. Och därmed började utvecklingen av det som är dagens Gullmarsstrand, hotell- och konferensanläggningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev och ta del av våra unika erbjudanden och nyheter hos oss

Tack för din prenumeration